text.skipToContent text.skipToNavigation

Figurskärning

Vi utför figurskärning enligt dina önskemål, antingen genom termisk skärningsprocess som är det vanligaste och innefattar plasma-, gas- och laserskärning. Vattenskärning däremot är en icke-termisk figurskärningsprocess och går ut på att man skär med hjälp av vatten i högt tryck.

Plasmaskärning är en termisk skärningsprocess och kan utföras på allt material som är elektriskt ledande. Den skärande strålen kan vara uppåt 30 000°C men trots detta påverkas inte materialet eftersom strålen koncentreras på en mycket liten yta.
Det är en tidseffektiv metod då processen har en kort hålslagningstid och detta medför att den är upp mot 5-7 gånger snabbare än gasskärning. Därför har plasmaskärning blivit ett vanligt alternativ till gasskärning vid plåttjocklekar under 60 mm. Därigenom har produktionsmomentet blivit vanligare vid figurskärning

Tibnor plasmaskär tunnplåt- och grovplåt med följande begränsningar.

Tibnors kapacitet
Max bredd3 400 mm
Max längd16 400 mm
Tjocklek max60 mm
Tjocklek min3 mm
Fasning 45°Upp till 50 mm
Tolerans±2mm*

* Detaljberoende enligt ISO 9013

Gasskärning är den vanligaste skärningsmetoden för olegerat och låglegerat stål. Den stora fördelen med gasskärning är att den kan användas för tjocklekar upp till 300 mm. Dessvärre är skärhastigheten i gasskärning är relativt låg, men den totala processtiden kortar Tibnor väsentligt genom att skärningen görs med flera parallella gasbrännare. Utöver att få materialet figurskuret erbjuds även plåtdelning av lagerformat till önskad längd.

Tibnors kapacitet
Max bredd4 200 mm
Max längd16 500 mm
Tjocklek max300 mm
Tjocklek min6 mm
FasningUpp till 600 mm

EN1090-2 och EN1090-3 certifikat

Vid laserskärning används en högintensifierad och fokuserad laser för att skära igenom materialet och skapa den form som önskas. Laserskärning är en bra process för komplexa detaljer med tuffa toleranskrav. Tibnors laserskärningsprocess garanterar toleranser ± 0.2 mm på färdigskurna detaljer och samtlig plåt som lagerhålls, upp till 25 mm i tjocklek, kan bearbetas. Tibnor laserskär även rostfritt i format upp till 2 x 4 meter.

Tibnors kapacitet
Max bredd4 500 mm
Max längd18 000 mm
Tjocklek max25 mm
Fasning 45°10-12 mm*
Tolerans± 0,2mm

* beroende på material

Vattenskärning är en icke-termisk figurskärningsprocess. 
Processen är skonsam mot materialet då ingen upphettning krävs och skärsnittet är väldigt litet, vilket även medför en brandsäker operation och inget spill. Vattenskärning gör det relativt enkelt att skapa komplicerade detaljer och dessa kräver sällan efterbearbetning eftersom sanden har effekten att materialet samtidigt slipas.
Tibnor använder processen till plåt, aluminium och övriga metaller. Den rena och jämna snittytan ger en enklare produkt för efterbearbetning som t.ex. svetsning.

Tibnors kapacitet
Max bredd3 200 mm
Max längd3 600 mm
Tjocklek stål150 mm
Tjocklek aluminium250 mm

Läs mer

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.