5

Spaltning & klippning

Spaltning och klippning av tunnplåt

 

Tibnor spaltar och klipper tunnplåt. Det innebär att materialet levereras till dig i den längd och den bredd som passar i din fortsatta produktion. 

Spaltning sker genom att coils hasplas igenom härdade skärstål och därefter hasplas det upp i delade ringar efter kundens önskemål. SSAB hanterar material från tjocklek 0,28 mm till 6,0 mm, maxbredd 1500 mm, med en tolerans på +/-0,30 mm.

Klippning görs från coils med en flygande sax, vilket är väldigt effektivt då maskinen aldrig behöver stanna för att utföra en klippning. SSAB hanterar material från tjocklek 0,5 mm till 6,0 mm, maxbredd 1500 mm, med en tolerans av +/- 0,50 mm.

Klippning av tunnplåt Tibnor

Saker du kanske inte visste om spaltning & klippning

Ta reda på mer om spaltning och klippning. 
Läs mer

Saker du kanske inte visste om spaltning och klippning

 

4 saker du kanske inte visste om spaltning

 

5 saker du kanske inte visste om klippning

1. Spara spill, effektivisera produktionen och beställ produkterna i exakt rätt bredd

Tibnor har två stora och en mindre spaltningslinje, där vi skär olika material i just den bredd du vill ha. Med Tibnors kapacitet klarar vi att spalta coils i tjocklekar på 0,3–4 mm och bredd på 10–1500 mm.

2. Spaltningen lämnar en högklassig yta även på ädelstål

Tibnors spaltningsutrustning är skräddarsydd för spaltning av rostfritt stål, aluminium, syrafast- och förzinkat stål. Bland annat säkerställer en trumbroms att ursprungsmaterialet inte skadas i något skede. Många kunder lämnar materialet synligt på slutprodukten, något som ställer höga krav på ytans kvalitet. Kundernas slutprodukter varierar från diskbänkar och bastuugnar till hyttpaneler och husfasader. 

3. Band och plåtar med skyddsfolie

Band och plåtar levereras vid behov med skyddsfolie eller mellanläggspapper. Detta för att hålla ytorna blanka och fina utan att repas vid transport och vidarebehandling. En del av våra kunder tar inte bort folien förrän konstruktionen eller slutprodukten är färdig.  

4. Exakt den längd och bredd eller coilsstorlek du behöver

Efter spaltningen kan materialet skäras i våra klippningslinjer till önskad bredd. För att på så sätt leverera produkten precis som du vill ha den, både vad gäller längd och bredd. Materialet klipps efter spaltningen i rätta mått i vår klippningslinje. Du kan också beställa mindre coilstorlekar vid behov (t.ex. 1000-kilos coils), som hasplas om till önskad storlek (minst 50 kg).

1. Spara spill med skräddarsydda plåtar

Du sparar spill, eftersom du får materialet precis i de mått du behöver direkt in i din produktion. 
Tibnor har två klippningslinjer: en för tjockare och en för tunnare material. På våra klippningslinjer har vi måttkapat coils i mer än 30 år. Maximitjockleken på rostfritt stål är 6 mm, svart stål 8 mm och aluminium 10 mm. Minimitjockleken på rostfritt stål och aluminium är 0,4 mm.

2. Specialkompetens inom rostfritt stål och aluminium

Tibnor har gedigen erfarenhet av klippning av rostfritt stål och aluminium. Produktionsutrustningen är skräddarsydd för känsliga material med höga krav på ytkvalitet. Våra kunder köper klippt material för produkter som kräver mycket bra ytkvalitet. Kundernas slutprodukter varierar från exempelvis kylskåp till båtar.

3. Bandet rätas före skärning

När spolen öppnas måste bandet rätas innan det skärs. Materialet som kommer från spolen är ofta oplant och i rätningssenheten valsas plåten så den blir plan.

4. Plåtar ur plåt

Tibnor kan också skräddarsy plåt , det vill säga att du kan få en plåt efter egna mått från en standardplåt. Ur en större ursprungsplåt kan Tibnors två mekaniska saxar klippa ut plåtstycken i just den storlek du behöver.

5. Folie på båda sidor av plåten

Vill du bevara den höga ytkvaliteten på materialet? Vid behov kan du beställa foliebeläggning av produkten – även på undersidan.