text.skipToContent text.skipToNavigation

Nytt pilotprojekt ska återanvända stålprofiler

I ett samarbete mellan Sweco, Tibnor och DEKRA startas nu ett pilotprojekt för att undersöka potentialen i att återanvända stålprofiler från rivningsprojekt. Vi tog en pratstund med Patrik Bjelovuk projektledare på Tibnor och en av initiativtagarna till pilotprojektet.

Hej Patrik! Vad handlar projektet om?

– När samhället ska ställa om till cirkulärekonomi behöver vi hitta enkla och ekonomiskt lönsamma sätt att ta tillvara rivningsmaterial. Stålprofiler har återanvänts från byggnad till byggnad i enstaka pilotprojekt tidigare, men ingen har försökt att ta tillbaka dem till leverantören för att sälja dem igen till en icke förutbestämd kund. Detta skulle bli en smidig lösning av logistiken för de som river och bygger och är antagligen ett måste för att få återanvändning av stålprofiler att bli ett vanligt arbetssätt.

Hur går ni tillväga?

– Vi kommer att sälja stålprofiler från rivningsprojekt via vårt distributions- och kundvärdesnätverk. Vår andra samarbetspartner, DEKRA, är experter på kvalitetskontroll, och bidrar med kunskap kring att bedöma kvaliteten på materialet. Sweco bidrar med projektledare och sakkunniga och hoppas i förlängningen kunna använda de nya arbetssätten i alla framtida stålprojekt.

Vad blir nästa steg?

– Just nu söker vi efter rivningsprojekt, så den som har tips får gärna höra av sig. Vi söker en byggnad som ska rivas någonstans i landet; den behöver ha stålkonstruktion och vara byggd senare än 1971. Ett sådant tips kan bli en viktig länk i att fortsätta utveckla den cirkulära byggbranschen!

Har du ett rivningsprojekt och vill medverka i pilotprojektet? Kontakta Patrik Bjelovuk, patrik.bjelovuk@tinbor.com

Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.