text.skipToContent text.skipToNavigation

En värmande insats för Ukraina i samarbete mellan Tibnor och Toyota 

Med hjälp av donerad formatplåt och rör från Tibnor har fyra eldsjälar på Toyota Material Handlings fabrik i Mjölby tillverkat 160 kaminer på sin fritid, för att skänka till behövande i krigets Ukraina. ”Det var en självklarhet att vi ville hjälpa till med material när vi fick frågan”, säger Daniel Ribaric, Key Account Manager på Tibnor.   

Henrik Ulin arbetar till vardags som operatör vid laserskärmaskinen på Toyota Material Handlings fabrik i Mjölby. Fabriken är Toyotas största produktionsanläggning för truckar i Europa. Här tillverkas årligen cirka 80 000 elektriska lagertruckar och 100 000 handtruckar.

Hjälp till Ukraina

Henrik Ulin är en person som engagerar sig i sin omvärld och ser med bekymmer på allt som sker i krigets Ukraina. Han hade funderat ett tag på hur han bäst kunde bidra med hjälp till de drabbade där. Så i början av året fick han en idé som han tog vidare till högsta ledningen.

– Jag blev inspirerad av andra företag som tagit initiativ till behövande i Ukraina, och funderade på vad jag, och vi på Toyota skulle kunna göra för att hjälpa till. 

Sagt och gjort. Henrik Ulin skickade ett mejl till fabriksledningen för Toyota Material Handlings i Mjölby, där han föreslog att Toyota skulle göra en liknande insats.

– Det dröjde inte länge förrän det blev ett ja, vilket jag tyckte var väldigt roligt. Sen var det bara att sätta i gång med tillverkningen. 

Smart konstruktion

Kaminerna, som är 60 cm långa, 20 cm djupa och 30 cm breda, är tillverkade i formatplåt och har en finurlig konstruktion där skorstenen ligger inuti kaminen under frakten och benen sitter i locket – allt för att göra dem så enkla som möjligt att transportera till Ukraina. 
Ritningarna till kaminerna fick Henrik Ulin av företaget som inspirerat honom, det vill säga Väderstadverken medan materialet, formatplåt och rör till rökkanalerna, skänktes från Tibnor. 

– När vi fick frågan av Toyota, om vi kunde bidra med material till kaminerna var det en självklarhet för oss att säga ja. Det är en liten insats för oss men en väldigt viktig sak och vi är glada om vi kan vara med och bidra, säger Daniel Ribaric, Key Account Manager på Tibnor.   

160 kaminer skeppades

Så en fredagskväll, efter arbetsdagens slut, möttes Henrik Ulin och tre av hans medarbetare i Toyotas fabrik för att skära till plåtmaterial till 160 kaminer. Därefter svetsades delarna ihop och några dagar senare var de lastade i en lastbil för volontärverksamhet, som hade siktet på en liten ort mitt emellan Lviv och Kiev i Ukraina, där hjälporganisationen International Charitable Volunteer Fund of the Zinkiv Territorial Community har sitt biståndslager. Väl framme i Ukraina kan kaminerna hämtas upp av behövande som använder dem för att värma sina hus och laga mat på dem. 

Utöver Tibnor och Toyota har även en handfull lokala företag i Mjölby bidragit med material till kaminerna. 

– Vi är väldigt tacksamma för alla som ställt upp och skänkt material. Jag hoppas verkligen att våra kaminer kommer till nytta och värmer någon som behöver det, säger Henrik Ulin på Toyota Material Handling i Mjölby. 
 

Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.