text.skipToContent text.skipToNavigation

Snabbare ledtider, säkrare arbetsmiljö och bättre kontroll med nytt lager i egen regi

Säkrare arbetsmiljö, minskade kostnader och bättre kontroll av plåthanteringen samt snabbare ledtider. Det är några av fördelarna sedan Tibnor i Köping tog över all lagerhantering av format- och grovplåt i egen regi. Hösten 2020 öppnades dörrarna till det 14 000 kvadratmeter stora lagret i Sjötullen.

Trots att det var nära – bara en landsväg skilde dem åt – så var det inte optimalt för Tibnor i Köping att ha all sin lageryta externt hos Mälarhamnar. Truckförarna fick korsa den trafikerade vägen varje gång de skulle transportera plåt från lagret i Mälarhamnar, där plåten lossades och lagerhölls, till Tibnors produktionsenhet på andra sidan vägen. Det var inte bra ur ett arbetsmiljöperspektiv. Dessutom är det förstås en fördel att ha allt sitt material i egen regi. Så när åkerytan bredvid Tibnors anläggning visade sig vara ledig drog maskineriet igång för att bygga ett nytt, eget lager för all format- och grovplåt. 

Bättre kontroll och högre kvalitet

– Detta skedde i samma veva som ett annat internprojekt, där vår figurskärning av plåt flyttade till Finland och vår armeringsverkstad flyttade till Köping från Linköping. Det innebar att många av de kundunika grovplåtsartiklar som låg i lagret i Mälarhamnar inte skulle ligga kvar där, så det var ett perfekt tillfälle för en rensning och nystart av ett lager i egen regi, säger Emil Karpf, verkstadschef på Sjötullen och tillägger:

– Att ha sitt lager i egen regi har många fördelar. Dels blir det mer kostnadseffektivt men vi får även bättre kontroll på materialet och kan kvalitetssäkra leveranserna till kund på ett helt annat sätt när det finns närmre produktionen. 

Tajt tidplan som lyckades

Sagt och gjort, när genomgången av alla artiklar på lagret i Mälarhamnar var klar började ett intensivt arbete med att rita och beräkna storleken på den nya lagerytan. Parallellt fördes förhandlingar med hyresvärden om att förvärva ytan och med kommunen om bygglov. 

– I april 2020 togs första spadtaget och man började frakta bort jordmassor för att hårdgöra ytan för lagret som skulle bli totalt 14 000 kvadratmeter, varav 4000 kvadratmeter tältlager. Det var en tajt tidplan – lagret skulle vara uppe och allt material på plats på Sjötullen redan den 1 september, säger Emil Karpf. 

Med stora gemensamma insatser lyckades tidplanen hållas. När det var dags för flytten av materialet, till det nya lagret på andra sidan vägen, skedde det under nattetid för att störa produktionen så lite som möjligt. 

– Det var ett enormt logistikarbete att se till att allt material hamnade rätt, att lagersaldot stämde och så vidare. Alla våra medarbetare kämpade hårt tillsammans och gjorde ett fantastiskt jobb för att få klart detta med så få störningar som möjligt så att våra kunder inte skulle märka av flytten. 

Många fördelar med eget

Efter att nu ha kört det nya lagret i egen regi i ett halvår konstaterar Emil Karpf att utfallet har blivit mycket bra. 

– Vi har fått en säkrare arbetsmiljö för våra truckförare som nu slipper korsa en trafikerad väg när de transporterar material mellan lager och lastbilar. Men vi har även fått minskade kostnader och bättre kontroll av plåthanteringen samt snabbare ledtider ut till våra kunder. 

Fakta

I korthet

Sjötullen som ligger i Köping är Tibnors anläggning för bockning och klippning av armering, samt plåtlager. Sedan hösten 2020 har Tibnor även ett helt nytt lager för grovplåt och formatplåt på plats intill anläggningen.

Utmaning 

När Tibnor hyrde lageryta hos Mälarhamnar innebar det dels en sämre arbetsmiljö för Tibnors truckförare som var tvungna att korsa en trafikerad väg när de transporterade produkter från lagret till Tibnors anläggning. Dels hade Tibnor inte samma kontroll över sina produkter och lagret när det inte sköttes i egen regi. 

Lösning

Tibnor förvärvade marken intill sin produktionsanläggning i Sjötullen och byggde en ny, asfalterad lageryta på cirka 14 000 kvadratmeter. Här finns det både utomhuslagring för grovplåt samt tältlagring, på 4000 kvadratmeter, för formatplåt. Resultatet blev både kostnadsbesparing, effektivare hantering samt ökad säkerhet för truckförarna som nu slipper korsa en trafikerad väg.

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.