text.skipToContent text.skipToNavigation

Modernt, säkert och effektivt i Tibnors nya armeringsverkstad i Köping 

En modern anläggning som är mer effektiv ur ett produktionsperspektiv men även bättre för miljön. Dessutom säkrare och mer ergonomisk för medarbetarna. Det är några av fördelarna sedan Tibnor har flyttat sin armeringsverkstad från Linköping till nya lokaler i Sjötullen i Köping. 

Att flytta en hel produktionsanläggning från en stad till en annan och få igång produktionen i den nya anläggningen på bara några få månader, utan att påverka leveranserna till kund – det låter som en stor utmaning. Men Tibnor klarade det med bravur och trots att det dessutom kom en pandemi emellan så var den nya, moderna armeringsverkstaden på plats och igång i Köping redan några månader efter flytten från Linköping.

– Flytten var en del i en större omstrukturering, där andra delar av vår verksamhet flyttade från Köping till vår anläggning i Finland, samtidigt som produktionen med bockning och klippning av armering flyttade hit till Köping, där vi även har vårt centrallager, berättar Emil Karpf, verkstadschef på Tibnors anläggning Sjötullen i Köping.

Flyttprojektet drog igång med en tajt tidsplan i slutet av 2019, med planering av lokaler och logistik. I mars gick flyttlasset från Köping till finska Seinäjoki, därefter var det dags för maskiner och annan utrustning vid anläggningen i Linköping att flytta till Köping. 

Inte påverka kunderna

Trots att flytten skedde mitt under brinnande pandemi gick den över förväntan. Men vissa planer fick modifieras. Till exempel skulle medarbetarna i Köping gå parallellt med kollegorna i Linköping hela våren för att lära sig maskiner och rutiner. Det satte corona stopp för. Istället fick en operatör från Linköping komma till Köping och utbilda de nya operatörerna under den första tiden. 

– Det viktigaste i en sådan här process är att flytten inte får påverka kunderna så det krävs en hel del samarbete och logistik inom företaget. Men det gick över förväntan. Redan i augusti kunde vi köra igång arbetet och producera armering till våra kunder i de nya lokalerna i Köping, säger Emil Karpf.

Mer effektivt och säkert

Han ser många fördelar med att armeringsbearbetningen numera ligger i Köping. Dels är den nya verkstaden modernare och mer effektivt utformad än den gamla i Linköping, vilket ger större möjligheter att jobba mer effektivt. Den är dessutom noga genomtänkt ur ett säkerhets- och ergonomiperspektiv. 

– Armering har alltid klassats som ett ”farligt” arbete för operatörer. Men vi har jobbat hårt med säkerheten och arbetat med att bygga bort riskerna i verkstan. Vi har till exempel sett till att få ett bättre flöde mellan maskinerna än tidigare, vilket gick att göra eftersom vi började byggde upp verkstaden från scratch här i Köping, säger Emil Karpf. 

Dessutom är flytten positiv ur ett miljöperspektiv eftersom armeringen som bearbetas i verkstaden ligger i centrallagret, bara ett stenkast från produktionsanläggningen.

– Det betyder att vi minskar transporterna rejält jämfört med tidigare då vi var tvungna att köra lastbilar från centrallagret i Köping ner till anläggningen i Linköping, avslutar Emil Karpf. 

Fakta

I korthet

Sjötullen som ligger i Köping är Tibnors anläggning för bockning och klippning av armering, samt plåtlager. Sedan hösten 2020 har Tibnor även ett helt nytt lager för grovplåt och formatplåt på plats intill anläggningen. 

Utmaning 

Våren 2020 flyttade delar av Tibnors verksamhet i Köping till Finland samtidigt som armeringsbearbetningen i Linköping flyttade till Köping. Det var ett stort projekt som involverade mycket logistik och där den stora utmaningen var att få allt att rulla i Köping utan att påverka leveranserna till kunderna. 

Lösning

Med noggrann planering, god logistik och bra samarbete lyckade Tibnor flytta verksamheten från Köping till Finland och från Linköping till Köping på bara några månader, utan att påverka kundernas beställningar. Idag är armeringsbearbetningen i full gång i Köping och både miljön, arbetsmiljön och kunderna har vunnit på den nya ordningen. 

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.