text.skipToContent text.skipToNavigation

2020-02-03 

Ovakos CO2-kalkylator hjälper kunderna att ta klimatansvar

Hållbarhet och klimatansvar är högt upp på kravlistan när Tibnor väljer leverantörer. En av företagets främsta partners, Ovako, lever definitivt upp till det kravet. Med Ovakos nya koldioxidkalkylator får kunderna reda på klimatavtrycket hos produkterna de köper från Ovako.

Hållbarhet och klimatpåverkan har legat högt på Ovakos agenda under många årtionden och företaget kan i dag stolt redovisa att deras produkter har hela 80 procent lägre koldioxidavtryck än det globala genomsnittet. 

– Det hårda arbetet med att minska vårt koldioxidavtryck har gett goda resultat. Den kund som idag köper ett ton stål av oss kan räkna med att de bidrar till att skona världen från 2000 kilo mindre koldioxid än om de hade köpt stålet från en standardleverantör på annat håll i världen, säger Katarina Hundermark, chef för hållbarhet och säkerhet Ovako Group.

Återvunnet och fossilfritt

Anledningen till att Ovako, som är en av Tibnors största och viktigaste stålleverantörer, lyckats så bra med att minska sin klimatpåverkan vilar på tre ben, förklarar Katarina Hundermark. Dels använder Ovako i princip bara återvunnet material i sin produktion, dels använder de enbart fossilfri el och dessutom har de arbetat hårt med sina produktionsprocesser för att minska sin klimatpåverkan. 

– Vi har gjort många olika åtgärder för att minska vår klimatpåverkan, men ett exempel är att vi konverterar våra värmebehandlingsugnar till att drivas av el istället för olja och gasol, säger Katarina Hundermark och fortsätter:

– Vi arbetar ständigt med att bli ännu bättre, det finns alltid mer att göra. Förutom att se över vad vi kan göra i våra egna anläggningar är vi även med i externa projekt för att till exempel ta fram tekniska lösningar för branschen, som kan hjälpa till att minska koldioxidutsläppen. 

CO2-kalkylator

En viktig del i Ovakos idoga hållbarhetsarbete är den kalkylator som företaget har tagit fram för att hjälpa kunderna att få full koll på hur mycket koldioxid produkterna som de köper från Ovako släpper ut.

– Med hjälp av kalkylatorn, som vi kallar Carbon footprint calculator, beräknar vi hur mycket koldioxid våra produkter släpper ut, ”från vaggan till grinden”, det vill säga från inköp av råvaror och energi till dess att de nya stålprodukterna lämnar Ovako. 

För att få fram all data har Ovako gjort livscykelanalyser på sina tre stålprocesser och, tillsammans med det svenska forskningsinstitutet RISE, upprättat klimatdeklarationer för alla sina varmvalsade stänger. 

– Det är grunden till kalkylatorn. När våra kunder ber om att få fram sina specifika siffror går vi in i systemet och räknar ut vad deras produkt har gjort för avtryck, säger Katarina Hundermark. 

Full koll på avtrycket

Med hjälp av den informationen kan Ovakos kunder beräkna hur stor påverkan de i sin tur har på klimatet, genom att addera koldioxidavtrycket från Ovakos produkt med sitt eget koldioxidavtryck och på så vis få fram hela cykeln. 

– Vi ser att den här typen av information efterfrågas alltmer av våra kunder, som förstås också vill kunna visa sina kunder att de gör ansvarsfulla inköp. Därför är vi mycket glada att vi nu kan förse dem med siffror för koldioxidavtrycket för alla våra produkter, avslutar Katarina Hundermark.

Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.