text.skipToContent text.skipToNavigation

Smederna

När tiden är avgörande

Att lagra stål tar plats, och har man sitt företag i Stockholm är plats en dyr resurs. Tibnor ser till att 300 ton stål per månad kommer precis i tid så att byggsmidesföretaget Smederna slipper ha större lageryta än nödvändigt.

Det hela började 1991 när Kenneth Ahnelöv bestämde sig för att bygga upp ett eget byggsmidesföretag i Tumba strax söder om Stockholm. I dag, 25 år senare, har företaget dels en egen verkstad som tillverkar komponenter till stombyggnationer i hus, dels är man ute och monterar stommar på några av Sveriges största byggarbetsplatser. Och Smederna är populära, verksamheten är så stor att hela 300 ton stål passerar genom företagets lokaler. Varje månad. Det vill säga i snitt cirka 14 ton per arbetsdag.

Något som kräver en hel del planering, för i byggbranschen får inget gå fel.

– I byggsvängen är det mängder med aktörer inblandade i varje bygge och planeringen bygger på att alla gör sin del vid exakt rätt tidpunkt, konstaterar Rikard Magnusson, produktspecialist stålkonstruktion på Tibnor.

– Och då vill man inte vara den i kedjan som inte har sina grejer på plats när de behövs utan istället vara en stark och pålitlig länk.

En möjlig lösning för ett smidesföretag i byggbranschen är att bygga upp ett eget lager av komponenter, men det fungerar inte i Smedernas fall.

 – Mark så här nära Stockholm är dyrt, och då vill vi hellre använda vår mark till produktion än att ha den som lager, förklarar Smedernas vd Kenneth Ahnelöv.

– Därför köper vi bara objekt som vi vet att vi behöver för det projekt vi jobbar med i dagsläget, och kommer de inte i rätt tid och i rätt ordning så  blir det problem i både produktion och montage.

Stål precis i tid

 Ända sedan starten 1991 har Smederna arbetat med Tibnor och byggt upp ett samarbete där Tibnor levererar det som behövs när det behövs.

– Dessutom grundmålar vi allt vi levererar för att göra det renare och lättare att hantera, säger Rikard Magnusson.
Men helt enkelt är det inte att leva upp till kraven på just-in-time-leveranser.

– Dels måste vi såklart kunna hålla de leveranslöften vi ger, men också vara flexibla och vid behov kunna leverera både tidigare eller senare än avtala

– Det gäller att vara proaktiv, att ha koll på hela det egna flödet och hela tiden försöka vara ett steg före allt som kan hända.t, säger Rikard Magnusson.

 Och Smederna är nöjda med samarbetet.

– Det är svårt att få något att fungera till hundra procent, men anledningen att vi har jobbat ihop så länge är att i 95 procent av fallen funkar det väldigt smidigt med dem, säger Kenneth Ahnelöv.

– Framförallt är det väldigt stabilt att jobba med Tibnor eftersom de inte håller på och omorganiserar sig hela tiden som många andra gör.

I korthet

Om Smederna
Byggsmidesföretag i Tumba med över 100 anställda.

Utmaning
Smederna har stora volymer men väldigt lite lageryta.

Lösning
Just-in-time-leveranser från Tibnor gör att allt kommer vid rätt tid i rätt ordning och kan gå rakt in i processen.

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.