text.skipToContent text.skipToNavigation

Ponsse

Skogsmaskiner med flexibilitet och kvalitet

Ponsses och dess fabrik, som är en av världens ledande tillverkare av skogsmaskiner, ligger i den lilla kommunen Vieremä. Där har mer än 11 000 skogsmaskiner tillverkats under en period på 46 år. Cirka 9 500 av dessa är fortfarande i användning.

Ponsse är känt som ett företag som specialiserar sig på tillverkning, försäljning och service av skogsmaskiner som grundar sig på kortvirkesmetoden samt på relaterade datasystem. Kortvirkesmetoden innebär att stammarna kapas redan i skogen till längder som lämpar sig för virkets användningsändamål. Samtidigt förmedlar datasystemen information ända till slutkunden om vilka virkesslag och vilken mängd virke som är på väg ut ur skogen. Allt sker trådlöst och i realtid.

Utmaningen

Skogsmaskinernas användningsförhållanden sätter metallens hållfasthet samt nötnings- och väderbeständighet på hårt prov. Maskinerna används i besvärlig terräng och under varierande väderförhållanden och det finns egentligen inga köldgränser för när de används. Kunderna kan välja produktegenskaper som lämpar sig för deras drivningsförhållanden och de sätter värde på produkternas höga kvalitet och en produktutveckling som tillgodoser deras behov. Som leverantörspartner behövs företag som kan bidra till att dessa kundbehov tillgodoses.

Av Tibnor köper Ponsse i huvudsak höghållfast förbehandlat Strenx-stål. Stålet processas vid Tibnors bearbetningsenhet i Seinäjoki och ibland även i Hyvinkää. Leveranserna från Tibnor tajmas enligt de olika produktsskeden hos Ponsse. Alla förbehandlade stycken transporteras till Ponsses egen svetsverkstad för fortsatt behandling och därifrån fortsätter de färden för att användas till exempel i gallringsmaskinernas eller kranarmarnas konstruktioner.

Ponsse använder en leverantörsportal som förenar Tibnors och Ponsses datasystem med varandra. Beställningarna kommer från Tibnor enligt just in time-principen, eftersom det inte är ändamålsenligt att ha stora lager vid fabriken i Vieremä.

– För oss är det livsviktigt att reagera snabbt och flexibelt på våra kunders behov. Därför har Ponsse utvecklat en leverantörsportal som gör att även Tibnors och Ponsses datasystem kan kommunicera sinsemellan, berättar Tiina Haapalainen, upphandlingschef vid Ponsse i Vieremä.

Datasystem som kommunicerar med varandra

Ponsses och Tibnors datasystem är uppbyggda så att de kommunicerar med varandra. Detta har gjort samarbetet smidigare. Nu går det snabbare att genomföra produktändringar och beställningarna framskrider på ett mer lättöverskådligt sätt.

– När systemen är i kontakt med varandra kan slutprodukterna ändras snabbare och vi kan beställa enskilda produkter för produktionens föränderliga behov. Vi ser också i realtid hur beställningarna framskrider. Före dessa ändringar tog detta veckor eller månader, berättar Haapalainen.

Portalen leder till tidsbesparingar vid lossning av varor, i kontorsarbetet och i fråga om leveranstiderna.
– I portalen ser Tibnor vilken arbetsfas som väntar olika produkter och packar produkterna därefter. Varor kan snabbare packas upp och placeras på hyllorna. Mängden kontorsarbete är självfallet mindre eftersom beställningarna inte längre görs manuellt en åt gången. Dessutom har lagrets omsättningshastighet ökat betydligt, lägger Haapalainen till.

Samarbetet har fördjupats under årens lopp och inte enbart mellan Ponsses köpare och Tibnors försäljning. Kvalitetsexperterna vid båda företagen har besökt varandra och samarbete görs också inom produktutveckling och produktionsplanering.

– Vår produktutveckling kommunicerar bland annat med Tibnors produktionsplanering och de diskuterar tillverkningen av produkterna. Syftet är alltid att undvika besvärliga arbetsmoment och få så snabba, enkla och kostnadseffektiva arbetsmoment som möjligt. Samarbetet mellan olika enheter har löpt smidigt, säger Haapalainen.

I korthet

Om Ponsse
Tillverkar, säljer och utför service på skogsmaskiner och tillhörande datasystem.

Utmaning
Ponsses kunder har behov som kräver kvalitet och flexibilitet även av leverantörspartnern.

Lösning
Höghållfast förbehandlat stål direkt för Ponsses produktionsbehov.

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.