text.skipToContent text.skipToNavigation

COR-TEN® från SSAB pryder fasaden på nybyggd skola

Det är alltid glädjande att se nya skolor byggas. Om de dessutom pryds med en stålfasad - som med tiden antar en vacker rostig patinering tack vare COR-TEN-stål från SSAB - så blir ju resultatet ofta väldigt vackert. Såsom den nya skolan i Värmdö.

Turako gav uppdraget att bygga skolan till Moelven Byggmodul AB som anlitar värmländska EO Stål i Kil för merparten av sina stål- och metalleveranser. De beställda fasadplåtarna var dock för långa för Moelvens maskiner så de fick ta hjälp av EO Stål och Tibnor.

– Vi fick förfrågan om detta projekt där det ingår en mängd olika COR-TEN-plåtar till fasaden. Moelven kunde dock inte hantera så långa plåtar själva så vi fick nytta av  våra kontakter med Tibnor, säger Jan Karlsson, ansvarig säljare på EO Stål i Kil.

Med över 80 ritningar och drygt 600 detaljer i olika format och material så krävs en avancerad logistik. Allt från leveransen av stålrullar från SSABs stålverk, till att den korrekta detaljen kommer till bygget i rätt tid. Och längs vägen är många olika aktörer inblandade.

– När det gäller de långa COR-TEN-plåtarna så kommer de till bygget från tillverkningen, via Dala Plåtteknik - som förutom att de laserskär, bockar och märker plåtarna enligt ritning – även packar allt enligt specifikation för att underlätta i monteringen på bygget, säger Richard Malmquist, produktspecialist på Tibnor i Köping.

Samarbete skapar mindre spill

För att effektivisera och utnyttja så mycket som möjligt av tillgängligt material finns en avancerad teknik för att skära ut så många detaljer som möjligt ur varje stålplåt. Samarbetet mellan alla inblandade företag , där man använder varandras kompentens på bästa sätt, har gjort att väldigt lite material går till spillo.

– I och med att det är plåt och stål som blir över så kan vi faktiskt skicka det på återanvändning. Stål är ju återvinningsbart till 100 procent så det är ju också en fördel, avslutar Jan Karlsson på EO Stål.

Fakta

Fakta om COR-TEN®

COR-TEN® är ett registrerat varumärke som ägs av US Steel. SSAB är det enda stålföretaget i Europa som har licens att tillverka COR-TEN®.

Fakta om skolan

Turako bygger och förvaltar skolbyggnader. Moelven Byggmodul AB är entreprenör tillsammans med EO Stål, Tibnor och Dala Plåtteknik med flera är leverantörer. Fasaden kläs med COR-TEN® från SSAB. Internationella Engelska Skolan bedriver undervisning med start hösten 2021 för årskurserna F – 9 för ca 600 barn.

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!

Läs mer

Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.