text.skipToContent text.skipToNavigation

Huddig

Höghållfast stål för grävlastaren Tigon Technology

Inte bara bilar utan även tunga industrifordon kör numera med hybridteknik. I alla fall grävlastaren Tigon Technology från Huddig som har lämnat konkurrenterna långt bakom sig med sin både miljö- och energieffektiva drivlina.

2009 bestämde sig Huddig för att inom några år presentera en grävlastare som satte en ny standard för begreppet bränslesnål, något som skulle ske med hjälp av en helt ny drivlina som utnyttjade hybridteknik.

Och egentligen var det inget konstigt med det. Huddig har sedan starten 1959 vuxit från åtta anställda till hundra, och under tiden har man producerat mer än 10 000 grävlastare. Kärnan i verksamheten har hela tiden varit nytänkande och innovation har setts som det bästa sättet att klara sig i konkurrenten. Nu var det dags att ta det konceptet ett steg längre.

Utmaningen

Men det är inte helt enkelt att tänka nytt. För att få ner energiförbrukningen ville Huddig använda sig av hybridteknik där hjulens rörelser genererar energi till energi till ett batteri som sedan kan driva elmotorerna. Problemet var bara att om det skulle få plats en motor vid varje hjul behövde axlarna plockas bort, något som innebar större belastning på ramarna.

Lösningen blev att Tibnor hjälpte till att plocka fram höghållfast stål från SSAB som kunde stärka upp ramarna och på så sätt frigöra plats till elmotorerna. Det i sin tur har inneburit att Tigon Technology kan spara stora mängder bränsle, till exempel genom att stänga av dieselmotorn när det bara är skyliften som används, eller genom att styrsystemet ser till att varje hjul alltid har rätt dragkraft. Resultatet har blivit en stor succé som har fått nya kunder att höra av sig och fråga när grävaren egentligen kommer ut till försäljning.

Bearbetningen

Det är inte bara i arbetet med Tigon Technology som Huddig har samarbetat med Tibnor. I många år har Tibnor också försett Huddig med plåt till hyttkonstruktionen och ramen på flera grävare, och dessutom står man för en stor del av de här produkternas plåtprocessering.

– Det bästa när du ska tillverka en produkt är såklart att få en pall med färdiga detaljer som du slipper att bearbeta själv utan bara kan stoppa in i produktionen och svetsa ihop, säger Michael Lindgren, utesäljare på Tibnor och de som sköter kontakterna med Huddig.

– Dels sparar du tid, dels slipper du göra stora investeringar i dyra maskiner. 

I korthet

Om Huddig
Svenskt företag som tillverkar och säljer grävlastare i 13 olika länder.

Utmaning
Få fram tillräckligt starka ramar för att kunna sätta elmotorer på hjulaxlarnas plats och därmed ta fram en helt ny hybriddriven grävlastare.

Lösning
Ramarna tillverkas i höghållfast stål från Tibnor och SSAB. Tibnor gör också en stor del av Huddig-koncernens plåtbearbetning, till exempel blästring, bockning och kapning.

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.