text.skipToContent text.skipToNavigation

Boggs Automation

Bytet till M-Steel förbättrade produktiviteten med 30 procent

30 procent högre skärhastighet, mindre slitage på maskinerna och mindre handpåläggning. Fördelarna med att byta till M-Steel är flera för Boggs Automation. ”Visst är det lite ’dyrare’ i inköp, men det tar vi igen flera gånger om i slutändan,” säger vd Martin Bogg. 

Hos familjeföretaget Boggs Automation i Mora går de 15 CNC-svarvarna för fullt från sju på morgonen ända fram till midnatt, fem dagar i veckan. Ända sedan starten 2003 har företaget inriktat sig på legotillverkning av komponenter till svensk industri. 2014 tog de steget och nischade in sig helt på CNC-svarvning. Kunderna kommer från vitt skilda branscher – allt från VVS- och medicinteknikföretag till elektronik- och fordonsindustri finns på kundlistan, men har alla det gemensamt att de ställer höga krav på kvalitet och snabb leverans av sina produkter. 

- Vi är cirka 20 anställda som arbetar i tvåskift med att serva svensk industri med högkvalitativa komponenter. Vi har hög automationsgrad i vår maskinpark och det är väldigt viktigt att processen är smidig, med så få driftstopp som möjligt, säger vd Martin Bogg.

Tidigare materialval skapade en hel del bekymmer för dem. 

- Egenskaperna var väldigt varierande och vi hade svårt att standardisera våra skärdata. Därför fick vi börja om från början varje gång när vi skulle tillverka en komponent ur en ny materialleverans. Det ledde till en massa nyinställningar i maskinen och annan handpåläggning som tog tid från produktionen, berättar Martin Bogg.

Dessutom skapade spånet en hel del problem, det var betydligt längre och krångligare att rensa bort ur svarvarna.

- 2017 Jag fick nys om Tibnor och M-Steel som skulle hålla högre kvalitet, men ha samma standard, och vara lättare att bearbeta. Först tvekade jag en del eftersom inköpspriset var högre än det jag betalade för vårt gamla material. Men med tanke på att det kunde bli ökad produktionskapacitet på samma tid och färre driftstopp om vi valde M-Steel så ville jag ändå testa.

Men innan Boggs Automation slog till och bytte material fick de en demonstration som övertygade dem ytterligare att ta steget.

- Tibnor och Ovako kom till oss i Mora och gjorde en demo på plats, med våra maskiner och våra produkter, där vi kunde se med egna ögon hur mycket bättre M-Steel är – både vad gäller ökad skärhastighet och färre maskinstörningar. Den demonstrationen övertygade mig att byta till M-Steel. 

Det har han inte ångrat. 

- Vi har kört M-Steel sedan årsskiftet och ser redan en rejäl ökning i produktionstakten. Nu får vi ut hela 20 procent fler komponenter under samma tid. Dessutom är driftstoppen betydligt färre. Nu kan vem som helst av våra maskinoperatörer köra svarven. Tidigare var det bara de mest avancerade operatörerna som kunde köra, eftersom det var så mycket handpåläggning med det andra materialet, säger Martin Bogg och tillägger att hans operatörer också tycker att det funkar mycket bättre nu.

Utöver den ekonomiska vinsten är han även nöjd med servicen från Tibnor. 

- De har tagit emot oss på ett väldigt bra sätt, och verkligen tagit sig tid för oss. Inte alla leverantörer är lika bra på att vara ute och besöka sina kunder, men Tibnor har varit här flera gånger. Det uppskattar jag, för alla frågor kan ju faktiskt inte tas på mejl och telefon. En del saker är bättre att ta face to face, säger Martin Bogg och avslutar:

- Jag är väldigt nöjd att vi tog det här beslutet. Vi har gjort rätt val och kommer aldrig att byta tillbaka. 

I korthet

Boggs Automation
Boggs Automation är ett familjeföretag som grundades 2003 i Mora och som idag drivs av vd Martin Bogg. De erbjuder CNC-svarvning och längdsvarvning av stålkomponenter till svensk industri. På kundlistan finns företag från så vitt skilda branscher som VVS, medicinteknik, elektronik och fordonsindustrin. På Boggs Automation arbetar i dag ett 20-tal personer och maskinparken består av 15 CNC-svarvar. Företaget omsatte 2018 cirka 32 miljoner kronor. 

Utmaning
Boggs Automation hade problem med tidigare materialval och dess prestanda. Det höll inte måttet och Boggs Automation kunde inte standardisera produktionen utan var tvungna att göra om inställningarna varje gång nytt material levererades. Bara företagets mest avancerade operatörer kunde arbeta med materialet eftersom det krävdes så mycket handpåläggning. Dessutom bidrog materialet till stort slitage på maskinparken. 

Lösning
Boggs Automation bytte material. Numera levererar Tibnor M-Steel till dem och Boggs Automation har kunnat öka produktionstakten med hela 20 procent eftersom materialet håller så mycket högre och jämnare kvalitet, det blir färre driftstopp, mindre handpåläggning. Dessutom blir slitaget på maskinerna betydligt mindre och därmed får Boggs Automation en bättre totalekonomi. 

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.