text.skipToContent text.skipToNavigation

Bergs Produktionskonsult

Brobyggande samarbete

Prestigelöst samarbete och goda relationer med Tibnor har lett till många lyckade projekt för Bergs Produktionskonsult. Inte minst den 24 meter långa bultbron till skogsindustrin, som satte verkstaden på hårda prov. ”Hade jag inte haft Tibnor med mig hade jag inte varit där jag är idag,” säger vd Robert Berg.

Kraftiga stålkonstruktioner för den norrländska gruvnäringen, långa, tunga broar till skogsindustrin men också avancerade flygplanstrappor med många specialdetaljer.  

I verkstaden hos Bergs produktionskonsult i Piteå har det tillverkats en mängd avancerade stålprodukter under det senaste decenniet. Nästan alltid i samarbete med leverantören Tibnor, ett samarbete som snarare kan liknas vid ett partnerskap än en ren kund-leverantörsrelation.

Samarbetet med Tibnor

– Hade vi inte haft Tibnor med oss i alla våra projekt hade Bergs Produktionskonsult inte varit där vi är idag. De har varit till enorm hjälp när det gäller att beräkna kalkyler, bereda material och leverera det till oss men också att bolla tankar och idéer, säger Robert Berg, som grundade Bergs Produktionskonsult 2012. Då var han ensam i firman, som sedan dess har vuxit rejält. Idag är de cirka 28 anställda och servar hela den norrländska basindustrin. 

2016 sattes samarbetet på lite extra prov då Bergs kund SCA Skog på kort varsel behövde en 24 meter lång stålbro till SCA skogsmarker. Den gamla bron hade gett vika på grund av väder och vind och en ersättare behövdes snabbt för att SCA skulle kunna fortsätta avverka och frakta timmer från sina marker i Norrlands inland. 

Att konstruera en stålbro var inget nytt för Bergs Produktionskonsult, som har tillverkat och monterat närmare 40 broar med varierad längd under åren. Men att bygga så långt som 24 meter, med fyra brobanebalkar som vardera väger 6,5 ton, var lite speciellt.

En bultad bro tar form

– SCA Skog har mycket egen mark, där de själva ansvarar för infrastruktur, vägar och broar. Vi har tillverkat och monterat broar åt dem sedan 2013, men aldrig en så här lång och tung, så det var en utmaning, säger Robert Berg och fortsätter:

– En bultad bro kom att bli den lösning vi valde att gå på, eftersom det ger kunden möjlighet att enkelt kunna ta med sig bron för nya uppdrag när skogen är avverkad på ett ställe.
För att få ihop en så lång bro krävdes det stora mängder material och en hel del beräkningar. Robert ringde sin kontaktperson Patrik Bjevlouk på Tibnor. 

– Jag känner Patrik sedan mer än tio år och litar på honom till hundratio procent. Han är helt suverän och jag kan rådfråga honom om allt. Vi brukar träffas kvartalsvis och ha avstämningar kring kommande och pågående projekt. 
Det är inte bara hjälpen med kalkyleringen som Robert Berg uppskattar, även möjligheten att låta Tibnor bereda materialet genom borrning, kapning, figurskärning, håltagning och grundmålning är viktig för Bergs Produktionskonsult.

– Ungefär 30 procent av materialet är färdigt när det kommer till oss, sedan gör vi finliret själva i verkstaden. Detta är saker vi visserligen kan göra själva, men dels tar det tid och dels är det problematiskt för oss att ha så mycket material här i och utanför verkstaden, inte minst då vi har så mycket snö som skulle täcka materialet på gården. Då är det mycket bättre att få det färdigkapat och klart från Tibnor. De avlastar mig med säkert 20 procent i mitt beredningsjobb, säger Robert Berg och tillägger:

– Samtidigt är det så bra att Patrik kan säga till mig om vissa moment ”detta är bättre att du gör själv, eftersom det blir mer lönsamt för dig än om Tibnor gör det”. Jag gillar verkligen att vi har den öppna dialogen.

Sagt och gjort. I ett öppet, prestigelöst samarbete gjordes gemensamma kalkyler för att på bästa sätt få den långa bron så kostnadseffektiv som möjligt. Mycket av prefabriceringen lades ut på Tibnors anläggning i Köping, såsom kapning, borrning av balk och räcken till broarna och en viss del skurna detaljer.

– På det viset kunde vi snabbt sätta ihop bron i vår verkstad och leverera till SCA, som blev mycket nöjda, berättar Robert Berg.
Att samarbeta på det här viset har blivit ett självklart arbetssätt för Bergs och Tibnor under åren. 

– Om vi har ett riktigt stort jobb brukar jag resa till Tibnor i Köping och sitta ner med dem och förklara ritning för ritning. Sen diskuterar vi hur man ska kapa och bereda materialet för att få ut bästa möjliga av det till bästa pris. Jag får många bra inspel av Patrik och hans kollegor, som gör att jag sparar både tid och pengar. Så det ska mycket till innan jag byter ut Tibnor, för jag har fått så bra hjälp av dem genom åren, avslutar Robert Berg.

I korthet

Om Bergs Produktionskonsult
Bergs Produktionskonsult utför omfattande uppdrag med inriktning mot projekt- och byggledning i hela Sverige. De utför allt från större konstruktioner till mindre detaljer i stål. Arbetet sker såväl hemma i verkstaden som ute på fältet. Bergs Produktionskonsult åtar sig även konstruktionsuppdrag i ett brett spektrum – allt från att ta fram ritningar till att göra beräkningar för större projekt. Företaget har cirka 28 anställda och servar hela den norrländska basindustrin. 

Utmaning
Att på ett kostnadseffektivt och snabbt sätt konstruera en 24 meter lång och nästan 40 ton tung bultbro till SCA Skog. 

Lösning
I ett nära och prestigelöst samarbete tog Bergs Produktionskonsult och Tibnor fram kostnadseffektiva kalkyler för att tillverka bron. Mycket av prefabriceringen, som kapning, borrning och tillskärning, skedde i Tibnors anläggning i Köping, så att Bergs kunde koncentrera sig på de mer komplicerade detaljerna i sin verkstad. 

Kontakta oss idag

Vi på Tibnor drivs av att göra skillnad för våra kunder. Tillsammans gör vi den nordiska industrin starkare. Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss!
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.