text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

C45E är ett s k maskinstål, ett enklare stål med kolhalt kring 0,45%. Den relativt höga kolhalten gör att stålet är lämpligt att såväl seghärda som induktionshärda. Det låga legeringsinnehållet betyder dock att lyckad seghärdning är möjlig endast för mindre dimensioner. 

Smidd rundstång i stål C45E är standardiserat i SS-EN 10250 - 2. SS-beteckningen är 1672. Vi har valt att lagerhålla material med beteckning C45R enligt SS-EN ISO 682 - 1. Den enda analysmässiga skillnaden gentemot C45E är att svavelhalten är kontrollerad, detta för att främja maskinbearbetbarheten. Stängerna är normaliserade och grovsvarvade med diametertolerans +3/-0 mm. Rakheten (pilhöjd) är bättre än 0,002 gånger stångens längd. 

Den minsta tillåtna sträckgränsen vid dragprovning av smidd rundstång av C45E är 280 MPa. Intervallet för brottgräns är 590 - 740 MPa och hårdheten ska vara högst 220 HB. Enligt  

SS-EN 10250 - 2 tas provmaterial från ett läge halvvägs mellan ytan och centrum av stången. 

Svetsning av C45E är möjlig men detaljerna bör förvärmas om inte de är ganska små. Maskinbearbetbarheten är mycket god med korta spånor som är väl anpassad för obemannad operation. 

Om applikationen kräver det passar C45E utmärkt för yhärdning genom induktionshärdning. Stålet kan även nitrerhärdas med goda resultat. Dessutom kan hållfastheten höjas genom seghärdning men härdbarheten är inte särskilt bra och härdningen fungerar bäst med vatten eller polymer som kylmedel. 

Produktdetaljer
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.