text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

2230M/51CrV4 är ett låglegerat (krom-vanadin) fjäderstål. I likhet med många andra fjäderstål ligger kolhalten kring 0,5% varför produkten lagerhålls i ett glödgat tillstånd med ganska låg hårdhet för att underlätta kallformning och maskinbearbetning. M-behandling vid ståltillverkning främjar skärbarheten ytterligare. Genom härdning och anlöpning uppnår stålet hög hållfasthet och hårdhet vilket gör att det passar bra i andra applikationer än just fjädrar.

Materialet som lagerhålls av Tibnor är i skalsvarvat utförande och i fråga om kemisk analys överensstämmer helt med stål 51CrV4 i SS-EN  10089 och SS-EN ISO 683 - 2. Den utgången SS-normen för detta stål är 2230. I SS-EN 10089 karaktäriseras det mjukglödgade leveranstillståndet av tillägget ”+A” efter stålets beteckning. (I SS 2230 avser tillägget ”-02” mjukglödgat tillstånd).

Anlöpning vid 450 - 500°C efter oljehärdning ger en hårdhet av 44 - 48 HRC som är lämplig för fjäderapplikationer. Önskas högre hårdhet kan anlöpningstemperaturen sänkas till 200 - 250°C. Till skillnad från kisellegerade fjäderstål har 2230M/51CrV4 ganska god härdbarhet så att hög hållfasthet och hårdhet kan uppnås i förhållandevis grova dimensioner, upp till 100 mm.

Svetsning av 2230M/51CrV4 är inte att rekommendera.

Produktdetaljer
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.