text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

Det austenitiska stålet med beteckning 1.4307 (SS 2352) tillhör den absolut vanligaste typen av rostfritt innehållande ca 18% krom och 9% nickel. Stålet har låg kolhalt, högst 0,03%, vilket betyder att det vid svetsning föreligger minimal risk för nedsatt korrosionsbeständighet intill svetsen. 

I form av svetsade och utvändigt slipade rör är 1.4307 standardiserat i SS-EN 10296-2. Tibnors lagerprogram omfattar rör med yttre diameter i intervallet 20-51 mm och väggtjocklekar 1,5 och 2,0 mm. Vid tillverkning av rören utgår man ifrån plåt som glödgats, betats och kallvalsats (ytbeskaffenhet är normalt 2B). Plåten först kapas till lämplig bredd och sedan bockas till rundformat och svetsas i längsled. Efter svetsningen kallbearbetas rören så att svetssvulsten utjämnas och efter ytterligare glödgning och betning förbättras den externa ytan genom borstslipning. Sådana ytor underlättar för rengöring och desinficering som fordras inom t ex livsmedels- och läkemedelsindustrin. 

Stålet 1.4307 karakteriseras av god korrosionsmotstånd vid kontakt med vanligt, neutralt vatten såväl inomhus som utomhus. Beständigheten mot atmosfärisk korrosion är också god. Denna stålsort utgör dock ett mindre bra val om miljön är sur eller om den innehåller klorider. Då krävs stål med högre legeringsinnehåll. 

1.4307 uppvisar såväl mycket bra formbarhet och svetsbarhet så att vid behov utgör kallformning och ytterligare svetsning av svetsade rör sällan något problem. Dock om utvändigt slipade rör ska svetsas är det viktigt att, vid och intill svetsen, missfärgning från oxid avlägsnas och ytorna förbättras genom slipning i paritet med övriga ytor.  

Svetsade och slipade livsmedelsrör i stålsort 1.4307 som lagerhålls har efter svetsning kallbearbetats, glödgats och den utvändiga ytan har förbättrats genom borstslipning. Ytan utvändigt, som betecknas WG i EN 10296-2, är metallisk ren och svetsen är osynlig. Toleranserna på yttre diameter (D) och väggtjocklek (T) stipuleras i detalj i EN 10296-2 och EN-ISO 1127 men är som mest ±1% av D och ±10% av T. Rören har god rakhet, med högst tillåten pilhöjd 0,002 gånger längden. 

Dokument (ladda ner)
Teknisk data: Rostfritt stål
Produktdetaljer
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.