5
13 september 2019 13:05 CET Plåt, Medarbetare

En dag som produktspecialist på Tibnor med Mikko Forsblom

 

Mikko Forsblom, TibnorMikko Forsblom är Oxelösundssonen som föddes in i stålbranschen och som tidigt började arbeta på SSAB i Oxelösund. Mikko brinner för produktion, försäljning och affärsutveckling något som passar utmärkt i sin roll som produktspecialist inom plåt- och parts på Tibnor. 

När vi träffas för ett samtal håller Mikko på att djupdyka i en fråga kring en kundspecifikation och hur väl den stämmer överens med Tibnors artiklar och EN-normen. En stor del av Mikkos arbetsdag handlar om att stötta kunder i deras material- och produktionsbehov inom plåt. Det kan handla om frågeställningar kring ytor, rost och planhet för specifika material men också hur och vilka produktionsbehov som Tibnor kan tillhandahålla. 

Mycket resor och möten blir det för Mikko under veckan. 

– Det är kombinationen och variationen av att sitta på kontoret med bra kollegor och fältarbete hos intressanta kunder som gör mitt jobb så kul, förklarar Mikko. 

En typisk dag kan delas upp i två olika typiska dagar. 

– Ena dagen är jag på fältet och möter våra kunder på egen hand eller tillsammans med våra duktiga säljare. Den andra typiska dagen sitter jag på kontoret och samlar ihop all information från veckans möten. Jag går igenom de frågor som dök upp hos kund som jag var tvungen att dyka djupare i. Som produktspecialist handlar det om att hjälpa till att öka vår försäljning genom att ständigt vara närvarande på marknaden, förklarar Mikko. 

Mikko bor i Arboga och som historiskt har varit en viktig del för gruv- och metallindustrin i Bergslagen. Kanske är det inte en slump att Mikko valde att bosätta sig här. 

– Jag är född och sprungen i Oxelösund som är en av SSAB´s huvudorter. Mitt första jobb var som skrothanterare på just SSAB och för mig har metallindustrin alltid varit en naturlig del att verka i.

Just närheten till SSAB-koncernen som Tibnor ingår i förklarar Mikko som en av styrkorna för Tibnor och vårt plåt- och partsutbud.

– Det ger oss en stark laguppställning på marknaden tillsammans med våra två väldigt fina anläggningar i Sverige och Finland, anläggningar där vi är specialiserade på skärning och bockning.

Samtidigt vill Mikko lyfta fram andra strykor inom Tibnor.

– Jag skulle vilja dela in våra styrkor i fem olika kategorier. Den första styrkan är vårt materialutbud, där Tibnor enligt min mening har det mest kompletta utbudet av produkter. Den andra styrkan är logistik, där vi ligger i framkant att hitta nya logistiska lösningar till kund. Här räknar jag in alltifrån kundunika upplägg till själva transporten till kund. Den tredje styrkan är vårt produktionserbjudande där vi har ett brett men samtidigt specialiserat utbud av produktionstjänster som gör oss unika, inte minst inom plåt/parts-affären. Den fjärde styrkan är våra digitala lösningar där vi ständigt strävar efter att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att handla av Tibnor.

Den femte styrkan avslutar denna intervju och den som Mikko tycker är den största och allra viktigaste komponenten i sammanhanget.

– Den viktigaste komponenten är helt klart människorna, jag och mina kollegor i företaget, oavsett position eller arbetsuppgift. Vi strävar alltid efter att utveckla våra arbetssätt och vårt erbjudande med fokus att underlätta för våra kunder, avslutar Mikko.