5
29 januari 2019 08:22 CET Plåt, Bearbetning

Förbättring av flöde i efterbearbetningen med ny maskin för slip- och kantrundning av plåtdetaljer

 

Tibnor fortsätter att investera i maskinparken och denna gång vid vår bearbetningsenhet Sjötullen i Köping. Med denna maskininvestering förbättrar vi säkerheten för våra operatörer samtidigt som produkterna får en jämnare kvalité. 

Maskin slip- och kantrundning, TibnorMaskinen som togs i drift i juli 2018 är en slip- och kantrundningsmaskin och som används vid efterbearbetningsavdelningen. Maskinen bearbetar skurna detaljer i två steg. Först passerar detaljerna ett slipband som tar bort ojämnheter på ovansidan som slagg och glödskal. Därefter gör slipblock att detaljerna kantrundas på både över- och undersida. 

– Maskinen är utrustad med en rullbana som har en 180 graders böj, vilket innebär att detaljerna kommer ut på samma sida om maskinen som de går in på. Något som sparar tid och förbättrar flödet vid efterbearbetningen, berättar Susanna Stargård, Produktionstekniker vid Tibnors bearbetningsenhet i Sjötullen.

Säkerheten i fokus

Maskinen är först och främst en säkerhets- och arbetsmiljöinvestering där den minskar behovet av att slipa och kantrunda detaljer manuellt med en slipmaskin.   

– När man slipper detaljer manuellt utsätts operatören för vibrationer i händer som går upp i armbågar och nacke. Eftersom maskinen har dubbelsidig kantrundning eliminerar den också att operatörerna behöver vända detaljerna i samma utsträckning. Båda dessa fördelar är i linje med Tibnors säkerhetsstrategi ”No hand”, säger Susanna Stargård.