text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

2090/56SiCr7 är ett fjäderstål vars huvudsaklig legeringstillsats är kisel. Kolhalten ligger kring 0,55% varför svalningshastigheten efter varmvalsning styrs så att hårdheten hålls låg för att underlätta kallformning och maskinbearbetning. Fjäderstål med kisel har i allmänhet sämre härdbarhet än de som baseras på krom, t ex 51CrV4 (SS 2230), så att värmebehandling till tillräckligt hög hållfasthet och hårdhet är möjlig för endast förhållandevis små dimensioner. I lämpliga dimensioner uppnår dock stålet så pass hög hållfasthet och hårdhet genom härdning och anlöpning att det kan fungera bra i andra applikationer än just fjädrar.

Materialet som lagerhålls av oss är plattstång med rund kant i varmvalsat utförande. I fråga om kemisk analys överensstämmer det helt med stål 56SiCr7 i SS-EN 10089. Den utgången SS-normen för detta stål är 2090. I SS-EN 10089 karaktäriseras det varmvalsat leveranstillståndet av tillägget ”+AR” efter stålets beteckning.

Anlöpning vid 450 - 500°C efter oljehärdning ger en hårdhet av 44 - 48 HRC som är lämplig för fjäderapplikationer. Önskas högre hårdhet kan anlöpningstemperaturen sänkas till 200 - 250°C.

Svetsning av 2090/56SiCr7 är inte att rekommendera.

Produktdetaljer
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.