text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

Det austenitiskt rostfria stålet med beteckning 1.4404 (SS 2348) innehåller förutom krom och nickel även ca 2% molybden.  Skillnaden mot 1.4307 är förutom molybdenets närvaro högre nickelhalt. Denna typ av rostfritt med högre nickel plus molybden kallas ofta (lite olyckligt) för syrafast men i verklighet motstår stålen angrepp endast i svaga syror. 1.4404 har låg kolhalt vilket betyder att det kan svetsas utan risk för nedsatt korrosionsbeständighet i området intill svetsen. Hållfasthetsmässigt är 1.4404 ungefär likvärdig med den lägre legerad stålsorten 1.4307.
I form av ämnesrör är 1.4404 standardiserat i SS-EN 10297-2. Tibnors program omfattar rör med yttre diameter i intervallet 32-224 och inre diametrar mellan 16 och 180 mm. Rören tillverkas genom varmvalsning i rörverk eller genom varmextrudering (strängpressning). Slutligen underkastas de varmformade rören glödgning och betning.
Tack vare molybdenet ihop med krom uppvisar 1.4404 god motstånd mot korrosion i svaga syror samt vatten som innehåller klorider om nu inte kloridhalten är för hög; ett exempel på en miljö där stålet fungerar bra är den salthaltiga atmosfären nära kusten. 
1.4404 karakteriseras av mycket bra formbarhet och svetsbarhet så att vid behov utgör kallformning och svetsning av rören sällan något problem. Å andra sidan är austenitiska stål såsom 1.4404 allmänt besvärliga att maskinbearbeta men bearbetningen underlättas av för ändamålet anpassade verktyg. Om bearbetbarheten är av stor betydelse för applikationen i fråga finns varianter av 1.4404 som har behandlats metallurgiskt för att erhålla förbättrad maskinbearbetbarhet.
Ämnesrören som erbjuds i stålsort 1.4404 har efter varmformning glödgats och betats. Ytan, som betecknas HFD i EN 10297-2, är metallisk ren och utan oxid men vissa mindre ytdefekter från varmformningen kan kvarstå. Toleranserna på yttre diameter (D) och väggtjocklek (T) stipuleras i detalj i EN 10297-2 och EN-ISO 1127 men är som mest ±1,5% av D och ±15% av T. Rören har god rakhet, med högst tillåten pilhöjd 0,002 gånger längden.

Dokument (ladda ner)
Teknisk data: Rostfritt stål
Produktdetaljer
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.