5
15 december 2017 14:22 CET

Så firar vi julen i våra Nordiska länder

Tomtar och gröna granar hittar du överallt, men vilka är det som skickar julgranar till London, firar jul redan innan första advent och envisas med att titta på Kalle Anka på julafton? Läs vår guide till det nordiska julfirandet så har du snart svaren på frågan.

Norge
I Norge börjar julsäsongen redan i början av december för att sedan kulminera i stort firande med familj, mat och julklappar från Julenissen på julafton den 24 december. Vad man äter beror dock väldigt mycket på var i landet man bor. I Östlandet är det Ribbe (revbensspjäll) som gäller, medan man på andra håll i landet har Pinnekött (saltat, torkat, ofta rökt revbensspjäll från får), Lutfisk eller kokt torsk med kokt potatis och smörsås.

Egenheter: Skickar varje år en jättestor julgran till London, som tack för engelsmännens hjälp under andra världskriget.

Röda dagar: 25 december (Förste juledag), 26 december (Andre juledag). Julafton är inte röd dag men det är ändå då det firas som mest.

Finland
Jultomtens hemland om man frågar dem själva. Här kallas han dock ofta för julgubben och det är på julafton han kommer och hälsar på och julfirandet kulminerar. Innan dess har man under december skickat miljontals julkort och firat jul på arbetsplatsernas traditionella julfester. Själva julafton firas med familjen med julbastu och julsånger. Dessutom kommer man ihåg de familjemedlemmar som inte längre finns kvar genom att tända ljus på deras gravar. Självklart spelar maten en viktig roll även i Finland och skinka stekt i ugn, fisk i olika former samt puddingar och sallader är vanligt vid finskt julfirande.

Egenheter: I sverigefinska delar av Finland firas lillajul kvällen före första advent. Då tar man in lillajulgranen och barnen får lillajulklappar. Lillajul är dock ingen helgdag.

Röda dagar: 25 december samt 26 december. Julafton är inte röd dag men de flesta är hemma då och firar med familjen.

Danmark
Även i Danmark kulminerar julfirandet på julafton. Då samlas familjer för att fira tillsammans genom att umgås, byta julklappar och äta julmat. Många går i kyrkan före julmiddagen för att fira in julen genom att sjunga gamla danska julpsalmer. Julmiddagen består ofta av and eller gås som fylls med äpplen och plommon. Till det serveras kokt potatis eller sockerpotatis (kokt potatis som brynts i smält socker), rödkål, inlagd gurka och gelé. Till efterrätt äter man risgrynsgröt som blandats upp med vispgrädde, vaniljsocker och hackad mandel.

Egenheter: Enligt gammalt skrock trodde man i Danmark att djuren kunde tala på julaftonsnatten, och för att de inte skulle tala illa om människorna gav man dem lite extra gott att äta den dagen. Än idag är det vanligt att danska familjer tar en julpromenad och har en påse mat med sig att dela ut till djur man stöter på längs vägen.

Röda dagar: 25 december samt 26 december. Julafton är inte röd dag men de flesta är ändå hemma då och firar med familjen.

Sverige
I Sverige börjar nedräkningen till julen redan i början på december med julfester och julfika, ofta med glögg (varmt kryddat rödvin), pepparkakor och lussekatter (vetebröd med saffran i). Dessutom firar svenskarna Lucia den 13 december som en upptakt inför julen. Själva firandet kulminerar på julafton då de flesta träffar familjen, äter julmat och får besök av tomten som delar ut julklappar. Maten skiljer sig från de andra nordiska länderna på så sätt att man inte har en huvudrätt utan snarare ett smörgåsbord av olika rätter, kallat julbord. Det växte fram under 1900-talet, och innehåller ofta till exempel kokt skinka, prinskorv, köttbullar och olika kålrätter.

Egenheter: sedan flera decennier visar Sveriges television tecknade kortfilmer från Walt Disney (exakt samma filmer varje år) mellan klockan 15 och 16 på julafton. Försök inte att nå en svensk familj för att önska god jul just då, för de kommer förmodligen inte att svara eftersom flera miljoner svenskar tycker att det här är en av julaftonens höjdpunkter.

Röda dagar: 25 och 26 december är röda dagar. De flesta är hemma och firar med sina familjer på julafton, men större matbutiker är ofta öppna i alla fall några timmar.